Mondspoeling

Hippocrates stelde reeds dat artritis kan genezen worden door een slechte tand te trekken. Als streptokokken (bacteriën) de hartkleppen bestormen, noemt men dit endocarditis. Als bacteriën een liefde hebben voor gewrichten, wordt dit artritis en bij de nieren nefritis genoemd. Goede mondhygiëne zal de kans op focale infecties drastisch verminderen en zo ernstige gevolgen van infecties tegengaan. De relatie tussen ontstoken tanden en tandvlees en infecties aan de longen en luchtwegen is uitvoerig aangetoond. Zwangere vrouwen met tandvleesontsteking hebben 7,5 keer meer kans om prematuren of baby's met ondergewicht op de wereld te zetten. Tandvleesontsteking kan darmproblemen veroorzaken. Meer dan 200 studies hebben de relatie aangetoond tussen diabetes en tandvleesontsteking.

 

Mondspoeling
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

Aflopend sorteren

In de mond komen veel soorten bacteriën voor. Deze bacteriën hechten zich aan de tanden en kiezen in de mond. Onder invloed van bacteriële processen vormt zich een wit kleverig laagje op de tanden en kiezen. Dit wordt tandplaque genoemd. Tandplaque bestaat uit bacteriën en bacteriële producten. Als de tandplaque langdurig op de tanden en kiezen blijft zitten, kunnen gaatjes en tandvleesontsteking ontstaan. Doormiddel van gaatjes in de tanden kunnen bacteriën in de bloedbaan komen en schade veroorzaken aan elk orgaan ins het lichaam.

 

Met tandenpoetsen wordt ongeveer 60% van het tandoppervlak en 10% van de hele mondholte bereikt. Een voordeel van mondolie is dat het de hele mondholte reinigt op bacteriën. Let erop dat bij een goede mondolie het van belang is dat er een extra vierge olie wordt gebruikt. In veel mond oliën zit sesamolie of zonnebloemolie maar deze oxideren te snel door het vele zuurstof in de mond. Waardoor het niet het werk doet wat er van verwacht mag worden.