Vetzuren Enkel

Steeds vaker hoor je dat we terugkomen van het idee dat we zo weinig mogelijk vetten moeten eten en dat de vetten alleen maar dikmakers zijn. Maar dit blijkt zeker niet zo te zijn! Want wanneer ons lichaam via de voeding te weinig vet binnen krijgt kan hij een stuk minder presteren, ziek worden en een snel uitgeput raken. Vet heeft namelijk veel meer belangrijke eigenschappen dan we altijd hebben gedacht. Zo dragen vetzuren bij aan de normale groei en ontwikkeling van kinderen en dragen vetzuren bij aan de werking van het spijsverteringstelsel. 

Vetzuren Enkel
Bekijken als Rooster Lijst

2 Items

Aflopend sorteren
  1. Omega 7
    Omega 7
    Speciale prijs 30,36 Normale prijs 37,95
    Op voorraad
  2. Omega-3 vegan algenolie
    Omega-3 vegan algenolie
    Speciale prijs 12,71 Normale prijs 14,95
    1-2 werkdagen
Bekijken als Rooster Lijst

2 Items

Aflopend sorteren

Alle vetten zijn opgebouwd uit vetzuren, en de vetzuren zijn weer opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof. Toch zit er een verschil in de verschillende vetten. Dit is de bezetting van de vier bindingsplaatsen van het koolstofatoom. Een bindingsplaats is de plek van een atoom waarmee het vastgemaakt kan worden aan een ander atoom of stof. Zijn alle bindingsplaatsen van een atoom bezet dan noemen wij dit een verzadigd vetzuur. Zijn er echter nog bindingsplaatsen vrij dan noemen we dit een onverzadigd vetzuur. Zijn er meerdere plaatsen vrij dan wordt dit een meervoudig onverzadigd vetzuur. Is er één plek vrij dan noemen we dit een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

 

Levensmiddelen bevatten een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Een hoog aandeel aan verzadigde vetzuren is te herkennen aan de aanname van een vaste vorm bij kamertemperatuur van het product. Plantaardige vetten bevatten een hoger percentage onverzadigde vetzuren en dierlijke vetten bevatten meer verzadigde vetzuren.

 

Verzadigde vetzuren dragen zich in het lichaam traag en dienen vooral als brandstof en als bouwstof. De onverzadigde vetzuren zijn veel actiever door de vrije bindingsplaatsen. Hieraan kunnen verschillende stoffen aandokken en de functie van het vetzuur veranderen. Hierdoor kunnen onverzadigde vetzuren een heleboel taken overnemen. Vooral de omega-3 en omega-6 zijn hier zeer geschikt voor.

 

Omega-3 en omega-6 zijn essentiële vetzuren. Essentiële wil zeggen dat het lichaam ze uit de voeding moet halen. In ons voedsel zit meer dan genoeg omega-6, als is dit vaak een bewerkte vorm, maar omega-3 komt eigenlijk iedereen te kort. Doordat deze verhoudingen helemaal uit verband zijn kunnen de omega-6 vetzuren niet hun taak volledig uitvoeren omdat ze hiervoor moeten samenwerken met omega-3 vetzuren waar we te weinig aan hebben.