Olijven

De olijf is een vrucht van de olijfboom. Olijven worden al heel lang gegeten vooral in de gebieden rond het oostelijke deel van de middellandse zee. In de cultuur van het Joodse volk staat de boom nog steeds als symbool van vrede en geluk.

 

Olijven kunnen we in allerlei gerechten terug vinden. In Griekenland worden ze vooral met wat feta (geiten- of schapenkaas) gegeten. Je vind ze in salades, op pizza’s en heel veel andere maaltijden. Ze zijn heel lekker om zo te eten bijvoorbeeld bij de borrel of op een verjaardag.

Olijven
Bekijken als Rooster Lijst

1 Item

Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

1 Item

Aflopend sorteren

Hoe worden ze gekweekt?

Olijven worden volop gekweekt rond de middellandse zee, warme zomers en milde winters zijn ideaal voor het kweken van de olijf. De olijvenoogst vindt in het najaar plaats. Olijven worden op verschillende manieren geplukt. Met een emmertje de bom in en dan worden de olijven het emmertje in geritst. Ten tweede een kleed onder de boom neerleggen en dan wordt er met stokken tegen de takken slaan zodat ze op het kleed vallen. Daarna wordt het kleed opgevouwen en leeg geschut in een grote bak. Olijven kunnen niet zo van de boom gegeten worden. Ze worden eerst een paar maanden tot een jaar in een zoutwaterbad gelegd om de bittere smaak te verwijderen.