Paranoten

Botanisch gezien behoren de meeste noten die wij eten niet tot de noten-familie, toch worden ze allemaal culinair gezien tot de noten gerekend. Een noot zit pas in de echte noten familie als hij aan de volgende omschrijving voldoet: noten zijn enkelvoudige dopvruchten die horen tot de familie van droge vruchten en hebben één zaad waarvan het steen- of houtachtige omhulsel bij rijpheid zeer hard wordt.  De noten die buiten deze beschrijving vallen zijn de vruchten van een plant. Voor het gemak houden wij alle noten voor noten aan.

 

Noten zijn erg gezond doordat er een heleboel vitaminen en mineralen inzitten.  Vooral als de noten niet gebrand of geroosterd en onbewerkt zijn. In deze noten zijn alle voedingsstoffen nog  intact. Er bestaan veel verschillende noten en hieronder zullen wij deze voor u uitlichten.

Paranoten
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

Aflopend sorteren

Paranoten

Paranoten worden geleverd door een boom uit de familie Lecythidaceae. De boom komt veel in de regenwouden voor. Het is één van grootste bomen uit het regenwoud met en hoogte tot 50 meter, een spanwijdte van 25 tot 35 meter en een stam van 1 tot 2 meter dik. De bomen kunnen meer dan 500 jaren oud worden. Het duurt 10 tot 25 jaar voordat een boom vruchten draagt. De vrucht van de paranoot is hard, kegelvorming, weegt zo’n 2 kg en heeft een diameter van 10 tot 15 centimeter. In de vrucht bevinden zich ongeveer 10 tot 25 paranoten. De boom wordt niet geteeld en de gehele productie komt bijna alleen van in het wild verzamelde noten. Paranoten is één van de gezondste noten die er zijn. Ze zitten vol met mineralen en de hoeveelheid seleen is duizelingwekkend hoog. Dit is zelfs zo hoog dat je maar 6 paranoten per dag mag eten omdat je anders een seleen vergiftiging kan krijgen. Paranoten kan je los eten maar ook in een salade zijn paranoten erg lekker.