Koek
Gluten is de naam van een groep eiwitten die wordt aangetroffen in het endosperm van sommige granen en de producten die hiervan worden gemaakt. Het wordt in deze planten opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel. Bij het kneden van brooddeeg vormen de glutenproteïnes een netwerk, dat de stevigheid en elasticiteit biedt. Gliadine is van belang voor de viscositeit van het deeg en glutenine bepaalt de elasticiteit of stevigheid. De exacte verhouding tussen beide eiwitten is een belangrijke bepalende factor voor de eigenschappen van het brood of de andere producten worden die van het meel gemaakt worden. Gluten zorgen ervoor dat het deeg de bij het fermentatieproces vrijkomende koolstofdioxide in het deeg kan vasthouden. Zo ontstaan kamertjes waardoor het brood kan rijzen. Dit is vooral belangrijk bij zwaardere broodsoorten, zoals volkorenbrood, rozijnenbrood of brood met veel zaden en pitten. Het gluten vormt namelijk het skelet van het brood, dus moet het de vulling goed kunnen dragen. Na het bakken zorgt het gestolde gluten ervoor, dat het eindproduct zijn vorm behoudt.

-
-
-
- Koekjes met creme choco/hazelnoot glutenvrij Ma Vie SansSpeciale prijs 3,95 Normale prijs 4,39Op voorraad
-
-