Glutenvrij

Gluten is de naam van een groep eiwitten die wordt aangetroffen in het endosperm van sommige granen en de producten die hiervan worden gemaakt. Het wordt in deze planten opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel. Bij het kneden van brooddeeg vormen de glutenproteïnes een netwerk, dat de stevigheid en elasticiteit biedt. Gliadine is van belang voor de viscositeit van het deeg en glutenine bepaalt de elasticiteit of stevigheid. De exacte verhouding tussen beide eiwitten is een belangrijke bepalende factor voor de eigenschappen van het brood of de andere producten worden die van het meel gemaakt worden. Gluten zorgen ervoor dat het deeg de bij het fermentatieproces vrijkomende koolstofdioxide in het deeg kan vasthouden. Zo ontstaan kamertjes waardoor het brood kan rijzen. Dit is vooral belangrijk bij zwaardere broodsoorten, zoals volkorenbrood, rozijnenbrood of brood met veel zaden en pitten. Het gluten vormt namelijk het skelet van het brood, dus moet het de vulling goed kunnen dragen. Na het bakken zorgt het gestolde gluten ervoor, dat het eindproduct zijn vorm behoudt.

Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-24 van 118

Aflopend sorteren
  1. Dropjes zout glutenvrij Candy Tree
    Dropjes zout glutenvrij Candy Tree
    Speciale prijs 2,04 Normale prijs 2,15
    1-2 weken
  2. Dropkabel zout glutenvrij Candy Tree
    Dropkabel zout glutenvrij Candy Tree
    Speciale prijs 2,04 Normale prijs 2,15
    Op voorraad
  3. Notenkoeken glutenvrij Damhert
    Notenkoeken glutenvrij Damhert
    Speciale prijs 2,65 Normale prijs 2,79
    1-2 weken
  4. Maiszetmeel eerste keuze Joannusmolen
    Maiszetmeel eerste keuze Joannusmolen
    Speciale prijs 2,30 Normale prijs 2,55
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  5. Zwartbrood glutenvrij Damhert
    Zwartbrood glutenvrij Damhert
    Speciale prijs 2,37 Normale prijs 2,49
    1-2 weken
  6. Paneermeel eerste keuze Joannusmolen
    Paneermeel eerste keuze Joannusmolen
    Speciale prijs 2,74 Normale prijs 3,04
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  7. Meergranenbrood glutenvrij Damhert
    Meergranenbrood glutenvrij Damhert
    Speciale prijs 2,18 Normale prijs 2,29
    1-2 weken
  8. Roze koek glutenvrij Damhert
    Roze koek glutenvrij Damhert
    Speciale prijs 1,32 Normale prijs 1,39
    1-2 weken
  9. Paneermeel eerste keuze Joannusmolen
    Paneermeel eerste keuze Joannusmolen
    Speciale prijs 1,85 Normale prijs 2,05
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  10. Speculaas koeken glutenvrij Damhert
    Speculaas koeken glutenvrij Damhert
    Speciale prijs 2,65 Normale prijs 2,79
    Op voorraad
  11. Zandkoekje glutenvrij Damhert
    Zandkoekje glutenvrij Damhert
    Speciale prijs 2,65 Normale prijs 2,79
    Op voorraad
  12. Rijstemeel eerste keuze Joannusmolen
    Rijstemeel eerste keuze Joannusmolen
    Speciale prijs 2,30 Normale prijs 2,55
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  13. Teffmeel eerste keuze Joannusmolen
    Teffmeel eerste keuze Joannusmolen
    Speciale prijs 3,59 Normale prijs 3,99
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  14. Aardappelzetmeel Joannusmolen
    Aardappelzetmeel Joannusmolen
    Speciale prijs 2,39 Normale prijs 2,65
    Op voorraad
  15. Maismeel eerste keuze Joannusmolen
    Maismeel eerste keuze Joannusmolen
    Speciale prijs 2,12 Normale prijs 2,35
    Op voorraad
  16. Witbrood glutenvrij Damhert
    Witbrood glutenvrij Damhert
    Speciale prijs 1,89 Normale prijs 1,99
    Op voorraad
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-24 van 118

Aflopend sorteren

Er bestaan twee verschillende soorten gluten, namelijk de glutenines en de gliadines. Gliadines komen uitsluitend voor in tarwe en glutenines zitten in meerdere soorten granen. Hier zit ook het verschil in mensen met coeliakie en een tarwe-allergie.  Mensen met coeliakie krijgen een allergische reactie op glutenines en kunnen hierdoor alle producten met glutenines erin niet eten. Mensen met een tarwe-allergie krijgen een allergische reactie op de gliadines dus kunnen alleen tarwe met gliadines erin niet eten.