Rauwe Noten

Botanisch gezien behoren de meeste noten die wij eten niet tot de noten-familie, toch worden ze allemaal culinair gezien tot de noten gerekend. Een noot zit pas in de echte noten familie als hij aan de volgende omschrijving voldoet: noten zijn enkelvoudige dopvruchten die horen tot de familie van droge vruchten en hebben één zaad waarvan het steen- of houtachtige omhulsel bij rijpheid zeer hard wordt. De noten die buiten deze beschrijving vallen zijn de vruchten van een plant. Voor het gemak houden wij alle noten voor noten aan.

Noten zijn erg gezond doordat er een heleboel vitaminen en mineralen inzitten. Vooral als de noten niet gebrand of geroosterd en onbewerkt zijn. In deze noten zijn alle voedingsstoffen nog intact. Er bestaan veel verschillende noten en hieronder zullen wij deze voor u uitlichten.

Rauwe Noten
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-24 van 53

Pagina
Aflopend sorteren
  1. Hazelnoten bruin 1000 gram
    Hazelnoten bruin 1000 gram
    Speciale prijs 9,95 Normale prijs 14,95
    Op voorraad
  2. Cashewnoten 1000 gram
    Cashewnoten 1000 gram
    Speciale prijs 16,95 Normale prijs 18,95
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  3. Biologische Blanke Amandelen-250 gram
    Biologische Blanke Amandelen-250 gram
    Speciale prijs 6,53 Normale prijs 7,25
    Op voorraad
  4.  Vitiv Biologische Pecannoten
    Vitiv Biologische Pecannoten
    Speciale prijs 13,46 Normale prijs 14,95
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  5.  Vitiv Biologische Paranoten
    Vitiv Biologische Paranoten
    Speciale prijs 9,44 Normale prijs 10,49
    Op voorraad
  6. Biologische Cashewnoten-250 gram
    Biologische Cashewnoten-250 gram
    Speciale prijs 7,64 Normale prijs 8,49
    Op voorraad
  7. Biologische Cashewnoten-500 gram
    Biologische Cashewnoten-500 gram
    Speciale prijs 13,46 Normale prijs 14,95
    Op voorraad
  8. Biologische Cashewnoten-1000 gram
    Biologische Cashewnoten-1000 gram
    Speciale prijs 25,16 Normale prijs 27,95
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  9. Biologische Blanke Amandelen-1000 gram
    Biologische Blanke Amandelen-1000 gram
    Speciale prijs 23,85 Normale prijs 26,50
    Op voorraad
  10. Biologische Blanke Amandelen-500 gram
    Biologische Blanke Amandelen-500 gram
    Speciale prijs 12,56 Normale prijs 13,95
    Op voorraad
    • Korting op vele merken
    • info@vitamientjenodig
    • Snelle levering
    • Groot assortiment
  11. Biologische Bruine Amandelen-250 gram
    Biologische Bruine Amandelen-250 gram
    Speciale prijs 5,36 Normale prijs 5,95
    Op voorraad
  12. Biologische Bruine Amandelen-500 gram
    Biologische Bruine Amandelen-500 gram
    Speciale prijs 10,35 Normale prijs 11,50
    Op voorraad
  13. Biologische Bruine Amandelen-1000 gram
    Biologische Bruine Amandelen-1000 gram
    Speciale prijs 19,76 Normale prijs 21,95
    Op voorraad
  14. RAW Hazelnoten bruin gepeld Terrasana
    RAW Hazelnoten bruin gepeld Terrasana
    Speciale prijs 4,15 Normale prijs 4,61
    Op voorraad
  15. RAW Amandelen bruin Terrasana
    RAW Amandelen bruin Terrasana
    Speciale prijs 4,04 Normale prijs 4,49
    Op voorraad
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-24 van 53

Pagina
Aflopend sorteren

Amandelen
De amandel is het zaad van de amandelboom. Ze worden in augustus geoogst en smaken zoet. Om de amandel zit een schil die wordt gekraakt. Bruine amandelen hebben een vliesje en bij witte amandelen is dit vliesje eraf gehaald. Amandelen zijn raak aan nutriënten zoals enkelvoudige onverzadigde vetten, magnesium, proteïnen en vitamine E. Ook bevatten amandelen veel vezels. Amandelen kan je eten als snack maar je kan er ook amandelmelk of amandelspijs van maken.

Cashewnoten
Cashewnoten zijn de zaden van de kasjoeboom die inheems is in Brazilië. De cashewnoot zit in een onopvallende vrucht die hangt onder een grotere zogenaamde schijnvrucht. De vruchthuid bevat het gif cardol dat ernstige huidirritaties kan veroorzaken. Deze vruchthuid moet eerst verwijderd worden voordat men bij de noot kan. Dit gebeurt doormiddel van het branden van de vrucht. Cashewnoten zitten boordevol mineralen en vitaminen. Zo zijn cashewnoten rijk aan magnesium, ijzer, seleen, zink, mangaan, kalium en calcium. Daarnaast zit er in de cashewnoten bijna elke vitamine b. Cashewnoten kun je eten als snack, door de salade doen of cashewpasta van maken.

Pecannoten
De pecannoten hangen aan de pecannotenboom die uit de familie van de okkernoten komt. Deze boom kan wel 30 meter hoog worden met een spanwijdte van 30 meter. De vrucht van de pecannoot heeft een dunne bolster welke open splijt in 4 stukken als het zaad ontkiemt. Als de pecannoot rijp is, vanaf half oktober tot en met januari wordt er geoogst, barst de bolster helemaal open en vallen de noten op de grond. In pecannoten zitten een heleboel goede stoffen. Zo zijn ze rijk aan zink en vitamine B. Pecannoten kan je eten als snack maar je kan er ook een salade van maken en het door een baksel doen.

Paranoten
Paranoten worden geleverd door een boom uit de familie Lecythidaceae. De boom komt veel in de regenwouden voor. Het is één van grootste bomen uit het regenwoud met een hoogte tot 50 meter, een spanwijdte van 25 tot 35 meter en een stam van 1 tot 2 meter dik. De bomen kunnen meer dan 500 jaren oud worden. Het duurt 10 tot 25 jaar voordat een boom vruchten draagt. De vrucht van de paranoot is hard, kegelvorming, weegt zo’n 2 kg en heeft een diameter van 10 tot 15 centimeter. In de vrucht bevinden zich ongeveer 10 tot 25 paranoten. De boom wordt niet geteeld en de gehele productie komt bijna alleen van in het wild verzamelde noten. Paranoten is één van de gezondste noten die er zijn. Ze zitten vol met mineralen en de hoeveelheid seleen is duizelingwekkend hoog. Dit is zelfs zo hoog dat je maar 6 paranoten per dag mag eten omdat je anders een seleen vergiftiging kan krijgen. Paranoten kan je los eten maar ook in een salade zijn paranoten erg lekker.

Walnoten
De grote broer van de pecannoten, de walnoot, komt van de walnootboom. De vrucht wordt omgeven door een harde dop. Tijdens de groei wordt de dop beschermd door een stevige groene bolster die als de walnoot rijp is openbarst. De dop kan je makkelijk kraken waarna de walnoot al gelijk te eten is. In walnoten zitten veel omega-3 vetten en vezels. Maar walnoten bevatten ook magnesium, citamine E, eiwitten, kalium, vitamine B6, arginine, melatonine, koper, zink en boordevol antioxidanten. Walnoten zijn lekker als tussendoortje en in een salade smaken walnoten ook niet slecht!

Macadamia
De macadamianoot is van oorsprong een Australische noot. De macadamia zit in een keiharde schil en is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Er is een druk van meer dan twintig kilo per vierkante centimeter voor nodig. Dit is een van de redenen dat de prijs van de macadamia enorm hoog ligt. De macadamianoot bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten en is rijk aan vitamine B1. Daarnaast bevat het nog de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium. De macadamia komt veel voor in notenmixen om de fantastische romige smaak maar kan je ook los eten.

Hazelnoten
Hazelnoten zijn de vruchten van de hazelaar. Alleen de kern van de vrucht is eetbaar. De hazelaar is een struik die tot wel 6 meter hoog kan worden en gaat pas na 10 jaar vruchten dragen. Hazelnoten komen vooral uit Turkije maar ook een deel komt uit de kustgebieden van Spanje, Italië en het noordwesten van Amerika. Bijna elke B vitamine komt voor in de hazelnoot. Daarnaast bevat de hazelnoot vitamine C, E en K. Ook bevatten hazelnoten veel mineralen zoals mangaan, koper, calcium, ijzer, magnesium, fosfor en zink. Hazelnoten kan je eten als snack, in de salade, je kan er ijs van maken of bijvoorbeeld hazelnootpasta.

Pistachenoten
De pistacheboom is een kleine boom uit de pruikenboomfamilie. Deze boom kan 10 meter hoog worden en heeft grijsgroene eivormige blaadjes. De vruchten van de boom zijn eivormig, ongeveer 2,5 centimeter en hebben een harde schil. In de harde schil zit een groen zaadje wat wij eten als de pistachenoot. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen maar vooral in het leveren van antioxidanten zijn pistachenoten heel goed! Ze bevatten zelfs het meeste van alle soorten noten. Pistachenoten worden veel gebruikt in recepten in recepten waar je gehakt voor moet gebruiken.