Migraine

Migraine wordt vaak vergeleken met hoofdpijn maar dit is zeker niet waar. Zo is migraine een chronische hersenziekte en komt voor in aanvallen. De aanvallen hebben een heel duidelijk begin en einde. De pijn is hevig en wordt omschreven als een kloppende of bonkende pijn die meestal voorkomt aan één kant van het hoofd. Hoofdpijn is slechts één van de symptomen van migraine. Naast de hoofdpijn die vaak hevig is komen vaak ook misselijkheid en braken voor. Over de exacte oorzaak van migraine is nog maar weinig bekend. Een migraine aanval ontstaan door een ontregeling in de hersenstam. Deze ontregeling, ofwel kortsluiting, ontstaat door prikkels. Bij mensen met migraine is de prikkeldrempel lager. Hierdoor krijgen zij snel last van migraine en wordt dit heel erg als er grote hoeveelheid prikkelen in één keer of per dag komt. Voor mensen met tijdelijke migraine geldt vaak dat dit komt door een tijdelijk te lage prikkeldrempel. Dit kan komen door extreme vermoeidheid of bijvoorbeeld menstruatie. Dagelijks hebben ongeveer 70.000! mensen in Nederland een migraineaanval. Een aanval kan van enkele uren tot zelfs dagen duren. Migraine kent 5 verschillende fases. Deze fases zijn niet bij iedereen even sterk aanwezig en kunnen verschillen in duur en intensiteit per persoon. 

Migraine
Bekijken als Rooster Lijst

1 Item

Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

1 Item

Aflopend sorteren

De eerste fase wordt de waarschuwingsfase genoemd. Ongeveer 20% van de mensen die last hebben van een migraine aanval voelt de aanval al enige tijd van te voren aankomen. De voorteken van een aanval verschillen per persoon. Vaak heeft een persoon wel steeds dezelfde voortekenen. Deze fase kan een aantal uren maar ook een aantal dagen van te voren al merkbaar zijn. Enkele dagen van te voren kunt u last krijgen van een neusverkoudheid of juist een loopneus, u kunt vocht vasthouden (weinig plassen), veel speeksel aanmaken, prikkelbaar zijn of veel last van stemmingswisselingen hebben. Ook diarree en overgeven horen bij deze kenmerken. Enkele uren van te voren kunt u overgevoelig worden voor licht- en/of geluidprikkels, u kunt opeens een hevig hongergevoel krijgen, het erg koud hebben, zich heel fit voelen of juist erg veel behoefte hebben aan rust. Vlak voor de aanval echt begint kunt u enorm veel gaan gapen, last krijgen van rode ogen en wazig zien (vlekken voor uw ogen meestal aan één oog), erg bleek zien en u extreem vermoeid voelen.

Ongeveer 15% van de mensen met migraine hebben 10 minuten tot een uur van te voren te maken met auraverschijnselen. Dit is de tweede fase in een migraineaanval. Auraverschijnselen zijn korte neurologische haperingen die voor klachten zoals het zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes. Ook het gevoel dat bepaalde lichaamsgebieden uitvallen, spraakstoornissen, krachtverlies en tintelingen in armen of benen aan één kan van het lichaam zijn voortekenen.

Zodra de hoofdpijn begint verdwijnen de hierboven genoemde verschijnselen weer. De derde fase wordt daarom ook de hoofdpijnfase genoemd. Hierbij is de kenmerkende kloppende en bonkende hoofdpijn aanwezig. Daarnaast kan u last hebben van misselijkheid, overgeven, diarree en overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren. Veel mensen die last hebben van migraine geven in deze fase de voorkeur om in een donkere en stille ruimte te liggen. Deze fase duurt tussen de 4 en 74 uren.

Zodra de hoofdpijn wat weg begint te trekken belandt u in de herstelfase, de derde fase. Vaak valt men in slaap en wordt men wakker met een lichte na-zeurende hoofdpijn. Ook zijn er mensen die wakker worden zonder hoofdpijn. Vaak voelt men nog 1 á 2 dagen dat men een migraineaanval heeft gehad. U kunt bijvoorbeeld snel moe zijn en/of licht prikkelbar zijn.

De tijd die tussen twee aanvallen zit noemen we de intervalfase, de vierde fase. Hoe lang deze fase duurt is per persoon verschillend. Bij sommige is dit een paar dagen maar er zijn ook mensen waarbij de intervalfase maanden tot een jaar kan duren.